Skip to content

Εγκέφαλος Κλίματος Θερμοκηπίου Hydria Clima

Το σύστημα ελέγχου κλίματος Hydria Clima είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τον έλεγχο του κλίματος του θερμοκηπίου. Είναι μια επεκτάσιμη μονάδα ικανή να ελέγχει έως και 10 διαφορετικούς χώρους. Διαθέτει άριστα δομημένο μενού στα ελληνικά και έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών, για εύκολο προγραμματισμό και φιλικότητα προς το χρήστη. Η Hydria Clima διαθέτει όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται ένα σύγχρονο θερμοκήπιο. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Έλεγχος θέσης παραθύρου

Ρυθμίζει τη θέση του παραθύρου ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού με στόχο τη μέγιστη ανάπτυξη των φυτών, αλλά και την προστασία από τις ασθένειες. Αφορά σε μονά, διπλά και πλευρικά παράθυρα.

Επιλέγουμε θερμοκρασία ημέρας και νύχτας οι οποίες αναπροσαρμόζονται (κατ’ επιλογή) ανάλογα με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας στον χώρο.

2. Έλεγχο δυναμικού εξαερισμού και πάνελ δροσισμού

Ελέγχει τη λειτουργία των ανεμιστήρων είτε σε τρεις σκάλες είτε με αναλογική έξοδο σε inverter. Θέτει σε λειτουργία την αντλία του πάνελ δροσισμού ελέγχοντας θερμοκρασία αλλά και υγρασία (θέτει σε λειτουργία την αντλία σε χαμηλή υγρασία ή υψηλή θερμοκρασία και τη σταματάει σε χαμηλή θερμοκρασία ή υψηλή υγρασία). Υπάρχει ακόμα και περιορισμός εντάσεως της ηλιακής ακτινοβολίας, ώστε σε χαμηλές εντάσεις φωτισμού να μπορεί ο χρήστης να απενεργοποιήσει την αντλία δροσισμού ή την υδρονέφωση (fog)

3. Έλεγχος υδρονέφωσης (fog) για ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας

Ομοίως με την αντλία του πάνελ δροσισμού

4. Έλεγχος της θέρμανσης σε τρία επίπεδα (κύρια θέρμανση, βοηθητική θέρμανση και θέρμανση υποστρώματος)

Η κύρια θέρμανση ενεργοποιείται με τη θερμοκρασία χώρου και η θέρμανση υποστρώματοςαντίστοιχα με τη θερμοκρασία του υποστρώματος. Η βοηθητική (ιδεώδης για έλεγχο αξονικών αερόθερμων) ενεργοποιείται είτε σε διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας από την κύρια είτε με την υψηλή σχετική υγρασία του αέρα (στην περίπτωση λειτουργίας με υψηλή υγρασία υπάρχει περιορισμός υψηλής θερμοκρασίας)

5. Έλεγχος της υγρασίας κατά τις νυκτερινές ώρες με πρόγραμμα αφύγρανσης, μέσω ελεγχόμενου ανοίγματος του παραθύρου

Σε περίπτωση συνεχούς κατάστασης υψηλής σχετικής υγρασίας το παράθυρο μπορεί να έχει ένα περιοδικό ελεγχόμενο άνοιγμα. Ελέγχεται και η εξωτερική θερμοκρασία για την αποφυγή μεγάλης σπατάλης ενέργειας αλλά και για συνεχόμενο άνοιγμα του παραθύρου στην περίπτωση που η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη της εσωτερικής (σύνηθες φαινόμενο σε μη θερμαινόμενα θερμοκήπια)

6. Πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας της θερμοκουρτίνας και της κουρτίνας σκίασης, με ποσοστό σκίασης ανάλογα με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας

Άνοιγμα ασφαλείας της κουρτίνας σκίασης διαφορετικό σε περίπτωση παθητικού ή δυναμικού αερισμού.

Πρωινό άνοιγμα σε βήματα για την αποφυγή σοκ των φυτών από τον παγιδευμένο κρύο αέρα πάνω από τη θερμοκουρτίνα και πρόγραμμα καθυστέρησης του μαζέματος σε περίπτωση χαμηλών εντάσεων φωτισμού παράλληλα με κρύο καιρό

7. Πλήρες σύστημα αυτοματισμών προστασίας από ισχυρό άνεμο και βροχή (ο αισθητήρας βροχόπτωσης είναι οπτικού τύπου για μέγιστη αξιοπιστία)

Σε περίπτωση βροχής υπάρχει επιλογή μικρού ανοίγματος του υπήνεμου παραθύρου.

Προστασία από τον άνεμο σε τρία επίπεδα: α) κλείσιμο του προσήνεμου παραθύρου σε ένα προεπιλεγμένο επίπεδο, β) πλήρες κλείσιμο του προσήνεμου παραθύρου και κλείσιμο του υπήνεμου παραθύρου στο προηγούμενο επίπεδο, και γ) πλήρες κλείσιμο όλων των παραθύρων. Τα όρια κάθε επιπέδου είναι πλήρως ρυθμιζόμενα από το χρήστη

8. Πρόγραμμα τεχνητού φωτισμού

(για φυτώρια και ερευνητικούς σκοπούς) με μοντέλο ελάχιστων κιλολουξωρών και κιλοβατωρών ή χρονικό μοντέλο σε συνδυασμό με την ένταση του φωτισμού

9. Σύνδεση μέσω του διαδικτύου για απομακρυσμένο έλεγχο και επίβλεψη

Η σύνδεση αυτή γίνεται απευθείας μέσω της θύρας Ethernet του εγκεφάλου και δεν απαιτεί την ύπαρξη ηλεκτρονικού υπολογιστή στο θερμοκήπιο

10. Σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) για έλεγχο γραφείου

11. Δυνατότητα πρόσθετου προγραμματισμού σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη

12.  Προσθήκη παράλληλου εγκέφαλου,

για  διαχωρισμό της ημέρας σε 8 ζώνες με επιλογή ρύθμισης όλων των παραμέτρων και περιορισμών ανά ζώνη και χρονική ράμπα ήπιας μετάβασης από ζώνη σε ζώνη και ανά παράμετρο. Επίσης είναι δυνατή η προσθήκη αλγορίθμων από το χρήστη για τη ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ.

Δυνατότητα ελέγχου (μέσω inverter) της καύσης βιομάζας σε λέβητες θέρμανσης με αισθητήρα Λ και αισθητήριο θερμοκρασίας καυσαερίων, για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της τέλειας και συνεχώς προσαρμοζόμενης (στην ποιότητα του καυσίμου που συνεχώς μεταβάλλεται) καύσης.